Ons Verhaal

Sinds enkele jaren zijn we met een paar vrienden liefhebbers geworden van lambiekbieren, vooral van Oude Geuze. Toen we in het voorjaar van 2020 lazen dat de verkoop van lambiekbieren door de Coronacrisis kelderde, zochten we naar een manier hoe wij als consumenten deze unieke bierstijl konden steunen.

En wat als we onze kennis en ambities over het organiseren van duurzame logistiek, het opzetten van nieuwe samenwerkingsvormen en het stimuleren van lokale producten hierbij konden inzetten?

We droomden luidop van een Bierboot vol lambiekbieren die van het Pajottenland via Brussel naar de Scheldestad zou varen.  Antwerpenaren zouden met de (bak)fiets hun bier kunnen komen ophalen aan de rede van Antwerpen of laten leveren via een fietskoerier. Zou het een stimulans kunnen zijn voor een ambachtelijk en natuurlijk product? Zou het producten, consumenten en wijkbewoners kunnen samenbrengen? En zouden we hiervoor een haalbaar duurzaam logistiek model kunnen ontwikkelen?

Via Stef kwamen we in contact met brouwer Gert Christiaens van Brouwerij Oud Beersel. Hij is voorzitter van De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL), het streekplatform dat de geuzeproducenten van het Pajottenland en de Zennevallei groepeert. Gert was als ambassadeur het idee meteen heel erg genegen.

We startten de Bierboot expeditie met een kleinschalig experiment: een samenaankoop in samenwerking met Brouwerij Oud Beersel, met twee assortimenten in de aanbieding. Onze eerste poging om meer Antwerpenaren laten kennismaken met een fantastisch lokaal en natuurlijk product, de aanpak van de logistiek verder te onderzoeken en de samenwerking met de verschillende partners op te zetten.

De eerste virtuele boot meerde aan begin december 2020.


Met onze tweede vaart lieten we je kennismaken met de lambiekbieren van Gueuzerie Tilquin, een nieuwe ontdekking, een bevestiging van de smaak, en alweer genieten van een in Antwerpen bijna onvindbare Oude Geuze.

Pierre Tilquin ging in de leer bij brouwerij Huyghe, Cantillon en 3 Fonteinen en in 2010 kwam hij voor het eerst met een eigen geuze. Hij is de enige geuzesteker in Wallonië.


Op vraag van vele Oude Geuze liefhebbers, van wie de persoonlijk Oude Geuze stock waarschijnlijk leeg aan het raken is, hebben de we motor van de Bierboot toch nog eens gestart. Tijd om het volgende transport met de Bierboot te organiseren!

We keerden terug naar de ‘kelder’ van Oud Beersel en vonden er enkele speciale Oude Geuzes met een najaars-toets: de Bersalis Tripel Oak Aged en de Winterlambiek sparkling infused. Omdat er nog een beetje plaats over is op de boot, nemen we 60 Lambiekbierboxen mee: een Glükriek die je zelfs warm kan consumeren en een Winterlambiek.